mei

21

Leiderschap: Wat mannen kunnen leren van vrouwen

Verslagje door Anouk Broesma

Op dinsdagavond 21 mei vond alweer het derde ondernemersfeest plaats, dit keer met als thema ‘wat mannen van vrouwen kunnen leren’. Dat onderwerp bleek vooral vrouwelijke ondernemers aan te trekken: tegenover ruim dertig vrouwen streken welgeteld zes mannen neer in de Energiefabriek aan de Stijn Buysstraat. Vier van de aanwezigen vroeg ik naar hun visie op vrouwelijk en mannelijk ondernemerschap.

Annelies van Kats, schrijft en redigeert vanuit Bureau van Kats.
Wat is volgens jou een belangrijk verschil tussen mannelijke en vrouwelijke ondernemers?Het werd aan de gesprekstafel al even genoemd, en ik denk dat dat ook wel klopt: mannen durven meer risico te nemen in het ondernemerschap. Vrouwen verliezen zich meer in details. Ze willen alles graag helemaal goed voor elkaar hebben voordat ze echt aan de slag gaan.

Wat is jouw beste vrouwelijke ondernemerseigenschap?
Daar ga ik nog even over nadenken. (helaas kwam het er later op de avond niet meer van om erop terug te komen, red.)

Wat is het meest inspirerende dat je vanavond hebt gehoord?
Ik vond de avond als geheel inspirerend. Het feit dat er zoveel vrouwen bij elkaar waren, en met elkaar over dit thema spraken, gaf het een bijzonder tintje.

Wendy van Dijk, grafisch vormgever
Wat is volgens jou een belangrijk verschil tussen mannelijke en vrouwelijke ondernemers?Vrouwen werken meer vanuit gevoel, ze gaan meer op hun intuïtie af. Maar ik denk dat ze ook vaak meer bevestiging nodig hebben in hun ondernemerschap dan mannen: bevestiging dat het goed is wat ze doen.

Wat is jouw beste vrouwelijke ondernemerseigenschap?
Netwerken, en de klant met gevoel benaderen.

Wat is het meest inspirerende dat je vanavond hebt gehoord?
Het verhaal van Ellen, die als vrouwelijke leidinggevende in zo’n grote onderneming en mannelijke omgeving terechtkwam, vond ik heel interessant (Ellen van Abeelen opereert in de bouwwereld, red.).

Antoon Huigens, juridisch consulent
Wat is volgens jou een belangrijk verschil tussen mannelijke en vrouwelijke ondernemers?

In algemene zin luisteren en communiceren mannen en vrouwen op verschillende manieren. Ook in het ondernemerschap zal dat meespelen: mannen en vrouwen gebruiken in feite heel andere zintuigen. Mannen denken als eerst aan geld verdienen – ‘wat levert het mij op?’ -, vrouwen focussen meer op ‘iets doen’, op wat ze graag willen doen of bereiken.

Wat is jouw beste vrouwelijke ondernemerseigenschap?
Ik denk dat het goed zou zijn om wat vaker op vrouwelijke manier te luisteren, dus bewuster zijn van je gevoel en informatie echt binnen laten komen. Daarnaast is een belangrijke eigenschap van mij dat ik onbevooroordeeld tegenover mensen ga zitten. Maar ik weet niet of dat specifiek een vrouwelijke eigenschap is.

Wat is het meest inspirerende dat je vanavond hebt gehoord?
Het liedje van Trijntje Oosterhuis, dat Maria zong, kwam het meest binnen bij mij. Ook haar verhaal over ondernemerschap sprak mij aan (Maria Mazarakis startte in 2012 het Inspiratiehuis in Arnhem, red.). Het idee om je dromen na te jagen, om het zomaar op gevoel te gaan doen, dat is eigenlijk heel onmannelijk. Als man denk je meteen: ‘Is het haalbaar, kost het niet te veel geld?’


Irma Soetekouw, oprichter van de Reset&Reshape-acadamy, een netwerkorganisatie van waaruit ze zorgt voor mentale & fysieke verbinding. Daarnaast is ze tai chi docent.
Wat is volgens jou een belangrijk verschil tussen mannelijke en vrouwelijke ondernemers?Vrouwen werken gevoelsmatiger. Vanuit mijn werk als tai chi docent vind ik dat ook een heel belangrijke eigenschap: ik leer mensen om gevoelsmatig in hun eigen kracht te staan. Dus om zaken juist niet rationeel te benaderen, iets wat we vanavond eigenlijk ook weer deden.

Wat is jouw beste vrouwelijke ondernemerseigenschap?
Gevoelsmatig mensen met elkaar verbinden en organiseren.

Wat is het meest inspirerende dat je vanavond hebt gehoord?
Eigenlijk vond ik alles wel inspirerend. Het is goed om zoveel inspirerende vrouwen mee te maken en te zien hoe vrouwen elkaar positief kunnen beïnvloeden. Gevoelsmatig kwam de muziek van Maria (Mazarakis, red.), waarmee de avond werd afgesloten, het hardst binnen.

Alvast de eerste foto’s… Er volgen meer….MBDD-4 MBDD-5 MBDD-6 MBDD-7 MBDD-8 MBDD-9 MBDD-10 MBDD-11 MBDD-12 MBDD-13 MBDD-14 MBDD-15 MBDD-17 MBDD-18 MBDD-19 MBDD-20 MBDD-21 MBDD-22 MBDD-23 MBDD-24 MBDD-25 MBDD-26 MBDD-27 MBDD-55