Het tweede ondernemersfeest

 

Rob heeft mij gevraagd of ik wil bloggen over zijn thema-avonden voor ondernemers. Dit keer het thema ‘Duurzaamheid’. Vooraf kreeg ik keurig een routebeschrijving van de locatie. Nu ben ik een beetje bekend en had mij dus goed voorbereid; “Ik had een zaklampje, geen overbodige luxe bleek”.

Op de parkeerplaats stuitte ik op nog een groepje, dat eveneens zoekende was. Ik was dus niet de enige en weet nu hoe Hans en Grietje zich voelden. Het donkere bos omsloot ons, en verlicht met slechts 1 lux, voerde het ons weg van ons dagelijks bestaan de donkerte in. Dit was vast Rob’s eerste oefening voor ondernemers; “Verlaat de gebaande paden, neem initiatief en stap in het donker”. Toch was ook hier uiteindelijk licht aan het eind. De verlichte kas ontworstelde zich aan de bomen en claimde zijn plaats, al was deze ietwat benepen.

Binnen komt een golf van warmte, muziek en geluid mij tegemoet. Een kleine 60 mensen zijn aanwezig, meer dan ik had verwacht. Geroezemoes, de mensen verzamelen zich rond de discussietafel, waar assistentie zit van een heuse side-kick, Bart, maar vooral rond de kachels. Beloofd wordt dat Bart ook nog gaat zingen. Dat wordt interessant. Kort vertelt Rob dat het zijn drive is om ondernemers te inspireren en handvatten aan te reiken om meer succesvol te zijn met hun bedrijf. Vandaag vier ondernemers die hun verhaal vertellen, allen vanuit de optiek van MVO.

‘Maatschappelijk verantwoord ondernemen’ wordt al snel aan het thema ‘duurzaamheid’ verbonden. Nu zijn dat nogal containerbegrippen en ze worden doorlopend door iedereen te pas en te onpas gebruikt. Dus ik heb ze maar eens opgezocht.

Duurzaam: Het vermogen van een materiaal of voorwerp mechanische slijtage of verval te weerstaan en langdurig mee te gaan. Gebruik `onvergankelijkheid` met betrekking tot langdurige situaties of tot niet-mechanische eigenschappen die voor een onbepaalde tijd bestaan zonder noemenswaardige verandering.  

Duurzaamheid: aandacht en respect voor duurzame ontwikkelingen gerelateerd aan mens, milieu, natuur en grondstoffen.  Een duurzame ontwikkeling is een ontwikkeling die voorziet in de behoeften van de huidige generatie, zonder daarmee voor toekomstige generaties de mogelijkheid in gevaar te brengen om ook in hun behoeften te voorzien. [bron: Brundtland, VN-conferentie 1987. Rapport `Our common future’]

MVO:             1) Rekening houden met de effecten van hun bedrijfsvoering op mens, milieu en maatschappij.                  

2) Duurzaam ondernemen of maatschappelijk ondernemen is een vorm van ondernemen gericht op economische prestaties (profit), met respect voor de sociale kant (people), binnen de ecologische randvoorwaarden (planet): de triple-P-benadering.  [ bron: rijksoverheid]

Dat is nogal wat, een mond vol. Als je goed leest dan zijn het synoniemen. MVO = Duurzaam(heid) en andersom. Dus mag je concluderen; Als je duurzaam onderneemt ga je lang mee. En dat is m.i. exact de drive van elke ZP-er. Want als je lang mee gaat dan ben je op enige manier succesvol. En wij houden van succes.

De 3P’s komen verschillende malen voorbij tijdens de bijdragen. Jammer dat niemand de vierde ‘P’ introduceert. Prosperity (welvaart of voorspoed), en dat is breder dan jezelf. Het heeft iets maatschappelijks in zich, en dat hebben de sprekers ook. Dus van mij mogen zij voortaan de 4 P’s hanteren. De vragen uit de kas, (“zaal” geeft al snel een verkeerd beeld) betreffen juist dit aspect. ‘What’s in it for me”? Dat houdt de ondernemers bezig. “Ik wil best ‘duurzaam’ zijn, maar hoe kan ik er geld mee verdienen”?

Dat is een ‘2-alternatieven houding’, er is altijd een derde weg. Geld is een middel en geen doel op zich.

‘Duurzaam’ gebruik je niet om geld mee te verdienen, maar om waarde aan de wereld toe te voegen, zoek de verbinding. ‘Geld verdienen’ is korte termijn visie. ‘Duurzaamheid’ duurt een leven lang. Je doet het van binnenuit, wie je bent. Het is passie en niet wat anderen van je vragen. Sommige deuren gaan hierdoor dicht, maar anderen openen zich.

Het verhaal van Ronnie (de drukker) is daar een voorbeeld van. Hij spreekt niet van crisis, maar van het “Nieuwe NU”, en dat vind ik mooi. Het past ook in de gedachte van: “Het tijdperk van veranderen” versus “Het veranderen van tijdperk”, van transactie naar transformatie. Er is geen crisis maar een transformatie gaande, en dat klinkt een stuk positiever. Er klinkt hoop uit en dat hebben we nodig. Als tip geeft hij mee: Kijk bij beslissingen naar jezelf, hoe zou je het vinden als jou dit overkwam. Enige relatie met de aloude uitspraak: “Wat u niet wilt dat U geschiedt, doet dat ook een ander niet”, kan je niet zijn ontgaan. Niets nieuws onder de zon, gelukkig.

Nu is niet iedereen even geïnspireerd als een ander en niet even bedreven in het zien van kansen. Er zijn genoeg boegbeelden die vertellen hoe zij het doen, bijvoorbeeld Ricardo Semler, Jan Roth en Deepak Chopra. Echter, bij jou in de straat, om de hoek, zijn ook voorbeelden te vinden. Wellicht op microschaal maar toch. Op lokaal niveau maken zij het verschil. Heb aandacht voor de kleine dingen, alles telt. Denk dus niet; “wat kan ik nou alleen bijdragen”, maar bedenk; “Een waterval bestaat uit ontelbaar druppels en de bergbeek weet van niets”. Laat je inspireren en raak zelf geïnspireerd.

Toon vertelt over een student van hem die razend enthousiast is geworden na het lezen van een boek over Vertical Farming. Nu is deze jongen zelf intens bezig met deze materie, en dat door een boek te lezen.

Vincent laat ons de diepte ervaren van het beroemde lied van Sinatra; “I did it my way”. Wie had dat gedacht, de “Voice” inspireert vanuit zijn graf.

Dat is misschien wel de boodschap die alle sprekers deze avond wilden overbrengen, ieder op zijn eigen manier. Doe wat je kunt doen, vanuit jezelf. Richt je op de ander en voeg waarde toe aan zijn/ haar bestaan. In het begin misschien als vrijwilliger en krijg je geen geld, maar wel kennis, netwerk, inzicht en inspiratie. Deze zijn onbetaalbaar en leiden uiteindelijk naar nieuwe wegen, waar je wel kunt verdienen.

Bart sluit de avond af met zangimprovisatie. Het is niet allemaal even oorstrelend en verantwoord gecomponeerd, maar het geeft wel een ludieke draai aan de avond en voeding voor de laatste tip van Vincent. “Leef elke dag met kippenvel”. Voor al diegenen die dat nog niet hadden.